The novel being published in The Netherlands, this page does exist in Dutch only

lijfsbehoud001

Lijfsbehoud by Barbara Stoeltie

Samenvatting:
Familie kies je niet, maar bepaalt je wel – een bijzondere roman over een ingewikkelde familie
Elly Weinberg heeft vijf dagen om te beslissen of ze aanwezig wil zijn bij de begrafenis van haar moeder. Haar tante Suzy heeft zich intussen vol overgave gestort op het regelen van de uitvaart. Allerlei, veelal pijnlijke herinneringen dringen zich op. Nooit is Elly in staat gebleken zich volledig te onttrekken aan de invloed van haar dominante moeder Hannah. Op de achtergrond is de last van het verleden steeds aanwezig. Getraumatiseerd door de zelfmoord van haar man, weet Hannah op geraffineerde wijze niet alleen haar eigen leven te verzuren, maar ook dat van haar dochter.
Maar als Elly afspreekt met een oude bekende ontdekt ze de ware reden van haar moeders verdriet.
Lijfsbehoud is een bijzondere roman over een onmogelijke familie. Nergens larmoyant en met een flinke dosis humor beschrijft Barbara Stoeltie het (on)vermogen te vergeven en opnieuw te beginnen.

Fragment:
Als ik het aandurf om tante Suzy vragen te stellen over David en voorzichtig opper om een portret te schetsen van mijn vader, beperkt ze zich telkens weer tot het neutrale cliché ‘David was een romanticus’. Of ze slaat haar ogen op naar het plafond en murmelt een nietszeggend ‘Charmant, charmant’. En vandaag is het donderdag, haar vaste dag voor theevisite. Ze zit als een opgedirkte, Weense operettezangeres op onze biedermeiersofa en beschrijft met haar armen een wijde cirkel in de lucht terwijl haar ogen schitteren van hebberigheid.
‘Al die mooie spullen hier zijn straks helemaal van jou, Elly!’ schatert ze.
‘Denk aan het Joodse spreekwoord, tante Suzy,’ zeg ik plagerig. ‘Het is maar geleend. Je mag het maar even vasthouden.’

Gegevens:
Genre: Romans & verhalen
Omslagontwerp: Nanja Toebak
ISBN: 9789046803486
NUR: 301
Aantal pagina’s: 160
Afmetingen: 12,5 x 20 cm